CD ve DVD Yazıcılarınız

  • Sürücülerin jumper ayarları doğru mu ?
  • Kasa içinde yeterli soğutma sağlanıyor mu ?
  • Aygıt Yöneticisi'nde DMA modu açık mı ?


Yeni bir sürücü satın aldınız, ancak sürücüyü monte ettikten sonra CD yazıcınız veya sürücünüz çalışmamakta inat ediyor. Bunun nedeni çoğunlukla basit şeylerden kaynaklanmaktadır.

Kablo ve Jumper Kontrolü

Windows sürücülerini doğru olarak tanımıyorsa, öncelikle güç ve veri kablosunun doğru bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin. Veri kablosunu takarken kırmızıyla işaretli tarafın Pin 1'e, yani güç kablosunun hemen yanına gelmesine dikkat edin. Ayrıca sabit diski ve yazıcıyı aynı IDE kablosuna (IDE Port 0) bağlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu durumda sabit diski master ve yazıcıyı da slave olarak konfigüre etmeniz gerekiyor. Böylece yazma programındaki olası hata mesajlarının önüne geçebilirsiniz. Yavaş bir yazıcının kendisiyle aynı kabloya bağlı hızlı bir sabit diski frenleyeceğine dair eski PC kuralı, yeni anakartlar için artık geçerli değil, bunun için endişelenmenize gerek yok. Slave olarak çalışan yazıcınız eski performansıyla kayıt işlemlerini gerçekleştiremiyorsa tekrar ikinci IDE Port'una master olarak bağlayabilirsiniz.

Isı Birikimini Engellemek

Yazıcı kasa içerisinde yeterince hava alıp soğutulmazsa, yazma işlemi yarıda kalabilir ve yazılabilir CD'nizi çöpe atabilirsiniz. Bu problemin çözümü yazıcının havalandırması iyiyse kolay. Sürücüler arasında bir yuva boş bırakıp sürücülerden birini alt bir yuvaya monte etmelisiniz. Sürücüler arasında böylece hava akımı sağlanabilir. Sadece iki tane 5,25'lik sürücü yuvasına sahipseniz ve arada boşluk bırakma şansınız yoksa yazıcıyı en azından sabit diskin hemen üstüne monte etmeyin. Bunun yerine CD-ROM sürücüyü diskin üzerine monte edin. 

DMA Modunu Açmak

Bilgisayarınız CD yazma işlemi sırasında internette sörf yaptığınızda kilitlenip kalıyor mu ? O zaman sürücüler için DMA modunu etkinleştirin ve böylece işlemcinin yükünü azaltın. "Aygıt Yöneticisi"nde CD yazıcıyı işaretleyin ve "Özellikler" altında "DMA" seçeneğini etkinleştirin. Bunu diğer tüm sürücüler için uygulayın. DMA modunu etkinleştiremiyorsanız BIOS Setup'ta CD sürücünüz için "Ultra DMA Mode"u "Disabled" olarak ayarlayın. VIA chipsetli bir anakartınız varsa, en son VIA 4in1 sürücü paketini kurmanızda da fayda var.

Bumerang - Yazarkafe