LCD Monitör ve TV Temizleme İşlemi

LCD monitörler, dizüstü sistemlerin ekranları, LCD televizyonlar, plazma televizyonlar... Yeni bir sistem aldıysanız muhtemelen masanızın üzerinde bir LCD monitör duruyordur. Notebook sahibi iseniz, zaten otomatik olarak bir LCD ekrana sahipsiniz. Salonunuzda da bir LCD televizyon olma ihtimali gün geçtikçe artıyordur, malum fiyat rekabeti, taksitli satışlar, vs.
Konumuz bu LCD monitör ve LCD televizyonların nasıl temizleneceği üzerine. Kullandığınız LCD monitör veya LCD televizyon, bir süre sonra tozlanmaya başlar ve bu da görüntüde çok rahatsız edicidir. Bazen toz kalınlığını ölçmek için parmak ile yoklayıp ekranın renginin değiştiğini gördüğümüzde şok oluruz. Ya da meraklı arkadaşlarınız ekrandan size bir şey gösterirken monitöre parmak basıyorsa, bir süre sonra notebook ekranınız size çok değerli parmak izlerini saklama konusunda en yakın işbirlikçiniz olacaktır.

LCD monitör temizliği üzerinde durulması gereken bir konu. Hele hele her tarafımız LCD ekranlar ile dolmuşken.

Bu konu özellikle son zamanlarda daha da gündemde. Bunun sebebi sadece daha fazla LCD ekrana sahip olmamız değil. Özellikle yeni notebookların ekranında yer alan, cam gibi görünen parlak tabakanın dayanıklı görünmesi ve her türlü bez ve temizleme sıvısı ile temizlenebileceği izlenimi uyandırmasıdır. Çok bilindik şeyler söyleyeceğiz ama bu paylaşımımızda amacımızın en kolay şekilde nasıl çözüm bulunabileceği üzerine olduğunu unutmayın.

  • LCD'lerin en üstteki tabakası cam değildir. Çizilmeye çok müsait olan hassas bir tabaka ile kaplıdırlar.
  • Sadece LCD değil, plazma televizyonların ekranlarında da tıpkı tüplü CRT monitörlerde (tüplü televizyonlarda) olduğu gibi yansımayı önleyen bir kaplama (anti-glase) bulunur. Bu kaplama da son derece hassastır.
  • İçerisinde amonyak gibi "yakıcı" maddeler içeren temizleme sıvılarını asla kullanmayın. Rastgele kullanacağınız bir temizlik sıvısı LCD tabakalarına zarar verebilir.
  • %100 pamuktan üretilmiş bir atlet ile de monitörünüzü silebilirsiniz ancak en etkili temizliği özel mikro fiber bezlerle yaparsınız. Ya da gözlük silme bezi diyelim. Mikro fiber bezler çok yumuşak olduğu için zarar vermez; yapıları itibariyle çok daha fazla kiri temizleyebilirler.
  • LCD ekranınızın daha geç tozlanmasını istiyorsanız, anti-statik özellik barındıran temizleme sıvıları kullanmalısınız. Ancak anti-statik sıvılar tozlanmayı tamamen engellemez; sadece geciktirir. Anti-statik özellikli temizlik sıvılarının bir diğer artısı da, temizlik esnasında ekranda kıl-tüy bırakmıyor olmasıdır.
  • LCD televizyon veya monitörünüzü silmeden önce kapatmayı unutmayın.
  • Kullanacağınız temizleme sıvısını doğrudan monitöre sıkmayın !!! Kullanacağınız temizleme bezine sıkıp öyle temizlik yapın.
  • Kullandığınız bez özel mikro fiber olsa bile temizlik esnasında fazla bastırmamaya dikkat edin. Çok nazik ve dairesel hareketlerle temizlik yapın.
  • LCD ekranınızda nem ve ıslaklık kalmamasına dikkat edin. Ekranın kuru olduğundan emin olduktan sonra ekranı açabilirsiniz.
  • Kirlenen mikro fiber bezi su ile yıkayabilir ve kuruttuktan sonra tekrar kullanabilirsiniz.

LCD monitör ve televizyon özel temizlik sıvılarını nereden ve ne kadara bulabilirim ?

Merak etmeyin, en kolay bulabileceğiniz aksesuarlardan birisi artık LCD ekran temizlik sıvıları ve bezleri. Herhangi bir bilgisayar mağazasında veya online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Fiyatlarının 10-20 TL arasında değiştiğini görüyoruz.

Bu özel temizlik setleri ile sadece LCD monitör veya sadece LCD televizyon değil, mp3 çalar veya ipod'unuzun ekranını, cep telefon ekranını da rahatça silebilirsiniz.

Uzun lafın kısası neredeyse artık en az bir adet LCD ekranı olan bir cihaza sahibiz. Bu yüzden bu tür bir temizlik seti almanız faydanızadır. Hem oldukça uzun süre kullanırsınız, hem de o tozlu ekranı sildikten sonra temiz temiz ekrana bakma keyfinden mahrum kalmazsınız. Çekmecenizde bu temizlik setlerinden mutlaka bulunsun.

Bumerang - Yazarkafe